cât de importanți sunt pixelii pentru o imagine

Numărul de megapixeli al unei camere de supraveghere poate afecta calitatea imaginilor pe care le produce.

Cu cât are mai mulți megapixeli, cu atât poate produce imagini mai detaliate și cu o rezoluție mai mare.

Câți megapixeli să aleg pentru camera de supraveghere ? Găsim răspunsul împreună.

Ce înseamnă pixeli/megapixeli ?

Pixelii formează imagini prin combinarea culorilor. Fiecare pixel conține culori primare și poate fi reprezentat prin valori RGB. Imaginile digitale sunt create prin îmbinarea culorilor pixelilor și pot afișa o gamă largă de culori.

Numărul de megapixeli al unei imagini reprezintă numărul total de pixeli din imagine. Cu cât are o imagine mai mulți megapixeli, cu atât poate avea o rezoluție mai mare. Astfel poate afișa mai multe detalii.


De exemplu, o imagine de 2 megapixeli poate avea o rezoluție mai mare decât o imagine de 1 megapixel. Asta înseamnă că poate afișa mai multe detalii și poate avea o calitate mai bună.


Deci, câți megapixeli să aleg ?

În general, cu cât o camera are mai mulți megapixeli, rezoluția imaginilor poate fi mai mare.

Ce reprezintă rezoluția imaginii ?

Rezoluția unei imagini se referă la numărul de pixeli pe care îi conține imaginea. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât imaginea este mai detaliată și mai clară.

Rezoluția poate fi exprimată în numărul de pixeli pe lățime și înălțime al imaginii.

De exemplu, o imagine de 800×600 pixeli are o rezoluție de 800 pixeli pe lățime și 600 pixeli pe înălțime.

Diferența de rezoluție în funcție de numărul de pixeli. Câți megapixeli să aleg pentru camera de supraveghere ?
Diferența de rezoluție în funcție de numărul de pixeli

Cu cât rezoluția unei imagini este mai mare, cu atât mai mult spațiu de stocare și timp de încărcare/procesare sunt necesare.

De asemenea, este important să se țină cont de rezoluția afișajului în care este afișată imaginea. Dacă rezoluția imaginii este mai mare decât rezoluția afișajului, imaginea poate fi afișată într-un mod neclar sau neobișnuit.

Dacă filmezi într-o rezoluție 4K, nu vei beneficia de aceasta dacă monitorul sau televizorul pe care te uiți nu este 4k.

Care este rezoluția recomandată pentru camere de supraveghere ? Câți megapixeli să aleg ?

Rezoluția recomandată

Pentru camerele de supraveghere, o rezoluție de cel puțin 1080p este recomandată. Aceasta permite identificarea detaliilor și a trăsăturilor faciale.

FULL HD 1080p reprezintă 2 – 2.4 Mp 

Prețurile pentru seturile de camere de supraveghere Full HD 1080, variază între 500 de lei și 2500 de lei.

Prețul depinde de numărul de camere, mărimea hard disk ului pentru înregistrarea imaginilor și tipul de DVR .

Detalii și soluții complete găsiți aici: „Top 5 cele mai bune camere supraveghere exterior” .

Pentru aplicații care necesită o calitate mai mare a imaginilor ai nevoie mai mult. De exemplu supravegherea în condiții de iluminare scăzută sau zoom după înregistrare, o rezoluție mai mare poate fi necesară.

2K reprezintă 5 MP

Rezoluția 2K reprezintă o rezoluție intermediară între rezoluția Full HD (1920×1080 pixeli) și rezoluția 4K (3840×2160 pixeli).

În cifre, rezoluția 2K este de 2592 x 1920 pixeli. Aceasta înseamnă că poate afișa o imagine compusă din aproximativ 5 megapixeli.

Această rezoluție este adesea considerată suficient de bună pentru monitorizarea de la distanță și afișarea pe ecranele de cinema.

Prețurile pentru un sistem de supraveghere 2K variază între 1000 de lei și 2500 de lei.

Totuși, pentru aplicații care necesită o calitate a imaginii mai mare, cum ar fi editarea video sau prezentările de afaceri, o rezoluție mai mare poate fi necesară.

4K Ultra HD reprezintă 8 MP – 3840 x 2160

4K Ultra HD este o opțiune de afișare care oferă o calitate superioară a imaginii.

Ea folosește o rezoluție de 8 megapixeli, formatată din 3840 pixeli pe lățime și 2160 pixeli pe înălțime.

Acest tip de rezoluție este utilizat pentru a afișa conținut video și imagini pe ecranele televizoarelor, monitoarelor și dispozitivelor mobile.

4K Ultra HD oferă o detaliere și o acuratețe a culorilor mai bune decât rezoluțiile tradiționale.

Sistemul de supraveghere video 4K poate oferi o calitate a imaginii mai bună.

Rezoluția 4K oferă detalii mai clare.

Aceasta ajută la identificarea detaliilor importante, cum ar fi fețele sau numerele de înmatriculare. Poate fi mai ușor de vizionat video în mărime mare fără pierderea calității.

Înainte de a cumpăra, luați în considerare costul(prețuri între 1500 de lei și 3000 de lei). Luați în considerare și cerințele de stocare pentru a susține o rezoluție atât de mare.


Concluzie – Câți megapixeli să aleg pentru camera de supraveghere ?

Dacă căutați un sistem de camere de supraveghere pentru casă sau serviciu, vă recomandăm achiziționarea unui sistem cu o rezoluție de 5 megapixeli. Acesta este alegerea perfectă de mijloc, oferind imagini clare și detaliate fără a fi prea costisitor.

Sistemele de camere de supraveghere cu o rezoluție mai mare de 5 megapixeli pot fi costisitoare. De obicei sunt necesare doar pentru aplicații de securitate profesionale.

Pe de altă parte, sistemele de camere de supraveghere cu o rezoluție mai mică de 4 megapixeli pot să nu ofere imagini suficient de clare și detaliate pentru a fi utilizate în mod eficient pentru supraveghere.

Bogdan Pop
Bogdan Pop

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *