Ce faci dacă stai în bucătărie cu soția ta și la un moment dat copilul tău, trage de cablul fierbătorului și apa fierbinte din acesta vine peste el ? Acorzi primul ajutor în caz de arsură … însă …

Prima dată simți că pică lumea pe tine. Dacă nu cunoști clar câțiva pași principali, îți vine să țipi, să plângi, să fugi cu el în brațe . Însă asta face copilul tău: plânge, țipă și se agită !

Tu adultule, tată, mamă, bunico sau bunicule, salvatorul, ajută-ți copilul și ia cele mai bune decizii urgente.

Vei găsi multe variante și multe păreri la o simplă căutare pe google. Însă unii care îți dau sfaturi, nu au îngrijit niciodată o arsură. Găsesc povești precum bunica a pus făină, ouă, ulei sau alte produse de prin bucătărie … Nu se pune pe rana nici un produs din bucătărie ! În nici un caz cele enumerate !

Cum se curăță arsura și de ce să nu pui nimic pe arsură ?

Primul risc în cazul arsurii, este riscul de infecție . Din această cauză, zona afectată de arsură se curăță atent. Prin curățare rana strebuie să rămână deschisă la suprafață și vindecarea să se realizeze din interior .

Inițial rana pare că a format o coajă și se vindecă. Însă această coajă este îndepărtată prin frecare până la vindecare.

Mai sugestiv de atât, nu există !

Ai pus pentru a trata inițial rana făină, ulei, ouă sau alte leacuri băbești ? Acestea vor fi îndepărtate de pe rana ta prin frecare.

Am stat 3 săptămâni la Spitalul de arși, Grigore Alexandrescu din București. Am sperat și așteptat ca rana să se închidă ca să nu ajung la transplant de piele. Deseori rana sângera după curățare și acesta era un semn bun.

Zilnic la suprafață părea că se vindecă și rana arăta „mai albă”. Era doar un sentiment fals de bine. Rana trebuia să arate curată !

CONCLUZIE: Nu se aplică nici un leac băbesc pe rană. Orice se aplică inițial, va fi îndepărtat prin frecare direct pe rană.

Primul ajutor în caz de arsură – Primii pași

1.Se îndepărtează dacă este cazul, hainele de pe corp, în cazul arsurii cu lichide fierbinți. Atenție, când îndepărtați hainele de corp ! Lichidul fierbinte îmbibat în haine pot provoca noi arsuri. Recomandat ar fi să tăiați sau rupeți hainele, fără să mai atingă alte zone ale corpului. De exemplu dacă dați jos o bluză, aveți grija la zona feței ! Să nu atingeți cu bluza cu lichid fierbinte fața .

2.Se aplică apă rece direct pe arsură până sentimentul de arsură se ameliorează. Recomandat de regulă este un timp de aproximativ 15 minute. Pentru aceasta fie că că vă dispuneți sub jetul de apă rece, fie aplicați o compresă sterilă umezită.

3. Dacă arsura suferită arată mai mult decât o simplă înroșirea a pielii, sunați la 112 și solicitați sprijin. Puteți cere sfatul unui medic direct la telefon. Fiți precaut. Din dispeceratul 112, vă poate consulta și recomanda chiar că nu se impune transportul la spital.

safeblog
safeblog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *