prize inteligenteDispozitivele inteligente devin tot mai indispensabile în viața cotidiană, iar o alegere aparent mică, precum o priză inteligentă, poate fi cheia către o casă conectată și eficientă energetic.

Ce Face O Priză „Inteligentă”?

Probabil te întrebi ce le face să merite termenul de prize inteligente. Ei bine, aceste prize inteligente fac mult mai mult decât să îți permită conectarea la o sursă de curent. Îți oferă posibilitatea să îți controlezi aparatele conectate la aceste prize de la distanță prin intermediul unei conexiuni la internet și o aplicație specială. Pe lângă asta, te ajută și să faci economii importante la curent.

Conectivitate

Pentru a putea funcționa priza inteligentă se conectează la rețeaua Wi-Fi din casă printr-o platformă Linux. Acest lucru face posibil ca tu să o poți accesa și controla de la distanță , atâta timp cât internetul din casă este funcțional, iar dispozitivul tău de control este conectat la internet.

Aspectul la care trebuie să fii atent este compatibilitatea. Nu îți va folosi la nimic o priză inteligentă dacă nu va fi compatibilă cu dispozitivul tău. Așadar, înainte de cumpărare verifică sistemele de operare (IOS, Android sau Windows) cu care este compatibilă priza inteligentă.

Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă cele mai bune prize inteligente?

Control de pe orice dispozitiv mobil

– odată realizată conexiunea dintre priză și dispozitiv vei avea control absolut asupra funcționalității acesteia, în sensul că vei putea să îi pornești sau să oprești accesul la sursa de curent, reușind astfel să controlezi și aparatele conectate. Verifică în prealabil ca priza inteligentă pe care o dorești să poată suporta sarcina electrică a aparatelor pe care dorești să le conectezi.

Programare

– cea mai bună priză inteligentă îți oferă și posibilitatea de a programa momentul de pornire oprire. Această funcție poate fi utilă dacă știi că nu vei avea posibilitatea de a-ți conecta telefonul la internet pentru a controla direct priza.

Rapoarte

– Dispozitivele mai performante au capacitatea de a-ți livra un raport după fiecare pornire sau oprire astfel încât să fii sigur că acțiunea pe care ai comandat-o de pe dispozitivul tău a fost execută cu succes.

Alertă de suprasarcină

– atunci când întâmpină astfel de probleme legate de electricitate, vei primi o notificare pe telefonul mobil

Măsurarea consumului

– o funcție care îți permite să verifici consumul de energie al fiecărui aparat din acasă. Toate datele vor fi salvate într-o arhivă, iar tu vei putea în acest fel să îți dai seama ce aparat consumă cel mai mult din casă. Practic vei putea să afli unde sunt problemele de consum din casă și să încerci acum să le rezolvi.

Siguranța pentru copii

– știm că cei mici sunt foarte atrași de astfel de obiecte. Mai ales dacă este un obiect nou în casă, dacă luminează și dacă i se spune că nu are voie să umble la el, copilul se va simții foarte atras de aceste prize. Cele mai bune prize inteligente însă, vor fi destul de sigure pentru a nu pune în pericol siguranța copilului în cazul în care acesta are acces la ele.

Cele mai bune prize inteligente:recomandari

1.Priza inteligenta RedSun RS-SC71, monitorizare de energie, compatibil Alexa, Control de pe telefonul mobil

2.Priza inteligenta RedSun EU RS-J6 cu port USB, compatibil Alexa si Google Home, Control de pe telefonul mobil

 • Dimensiune: 51 x 108 x 65 mm
 • Greutate: 80g
 • Alimentare: 100-240V AC, 50Hz
 • Curent maxim: 10A
 • Port USB
 • Putere maxima: 2200W
 • Standard Wireless: Wi-Fi 2.4GHz b/g/n
 • Material carcasa: PC + cupru
 • Temperatura optima de functionare: -10°C ~ +40°C
 • Umiditatea optima de functionare: 10% – 80%
 • Standard Wireless:WiFi WiFi 2.4GHz b/g/n
 • Protocol de securitate: WEP/WPA-PSK/WPA2-PSK
 • Tip criptare date: WEP64/WEP128/TKIP/ CCMP (AES)
 • Compatibil: Amazon Alexa, Google Chrome

3.Priza inteligenta Owon, 10 A, Conectivitate ZigBee, Control aplicatie, Programare

Detalii tehnice

Functii:

 • Control de la distanta prin intermediul aplicatiei
 • Programare la anumite intervale orare
 • Monitorizare consum energie
 • Compatibilitate cu alte dispozitive Owon pentru crearea de scene.

Specificatii:

 • Conectivitate: ZigBee 2.4GHz
 • Radio frecventa: 2.4 GHz, antena PCB interna
 • Distanta de comunicare: 100 m exterior / 30 m interior
 • Profil ZigBee: Automatizarea locuintei
 • Alimentare: AC 100 – 240V
 • Intensitate max: 10A
 • Consum: 0.7 W
 • Dimensiuni: 102 x 64 x 38 mm
 • Greutate: 113 g
 • Adaptat pentru priza EU

4.Priza inteligenta dubla de exterior PNI SafeHome PT840S

WiFi comanda prin internet, aplicatie de mobil Tuya Smart, integrare in scenarii si automatizari smart cu alte produse compatibile Tuya, Alexa si Google Assistant

5.Priza inteligenta cu repetor si dimmer PNI SmartHome SM441R ON / OFF la orice dispozitiv electric prin internet (Alb)

 Cum sa folositi o prize inteligente

Priza inteligenta trebuie inrodusa in priza normala daca este detasabila si apoi stecherul dispozitivului se introduce in ea. Prin intermediul aplicatiei mobile, poti opri sau porni priza inteligenta. In acel moment, boilerul electric, de exemplu, incepe sa incalzeasca apa. Astfel, se reduc costurile la electricitate, pentru ca boilerul nu incalzeste non stop pentru a mentine apa calda, ci o pornesti doar cand ai nevoie, fara sa fie nevoie sa te deplasezi in locul unde este amplasat boilerul electric

Priză inteligentă pentru exterior sau priză inteligentă pentru interior

Locul unei vei amplasa priza smart este de luat în calcul. Există prize inteligente atât pentru interior cât și pentru exterior. De aceea, niciodată nu vei putea pune o priză de interior, în exteriorul casei. Prizele inteligente de exterior sunt după cum te-ai și gândit rezistente la apă.

Prizele exterioare pot fi foarte ușor de folosit să actionezi un hidrofor pentru irigații sau chiar o pompă pentru piscină. De asemenea, acestea pot fi folositoare și de Crăciun când este nevoie să controlezi luminițele din curte.

De asemenea, și locul din casă este crucial. Dacă dorim să punem prize inteligente în baie sau în bucătărie, ar fi bine să optăm pentru prize inteligente rezistente la apă.

Avantajele prizelor inteligente

Siguranța

Siguranța este unul dintre avantajele foarte importante ale prizelor inteligente. Multe dintre acestea dețin un senzor, care atunci când temperatura este prea mare, se deconectează automat de la alimentarea curentului electric. Acest lucru îți oferă clar, un sentiment de siguranță, mai ales când ești plecat de acasă.Aceste prize inteligente sunt benefice și în momentele în care poate din grabă, ai uitat ceva în priză. Sunt posibile tot felul de situații neplăcute. De aceea, prin controlul de la distanță poți opri alimentarea cu curent electric.

Economia

Economia este un alt avantaj de luat în calcul. Așa cum am mai menționat, multe dintre aceste prize inteligente îți oferă rapoarte de consum, aflând cu exactitate cantitatea de energie consumată. De asemenea, prizele pot fi setate să nu consume energia latentă a dispozitivelor atunci când sunt oprite.Prizele în sine nu economisesc energie. Dar, prin natura funcționalităților lor, vei salva energia irosită de echipamentele care folosesc constant energie, programându-le să se stingă la un moment dorit.

Pot fi folosite pentru instalarea  de camere de supraveghere – dacă nu dorești să lași camerele să înregistreze non-stop le poți opri oricând (sau le poți reporni, după caz) cu ajutorul unei prize smart.

Boboc Andi
Boboc Andi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *